20-02-2024 Ahir Roma, avui nosaltres
-
-
- Lecture about Classical antiquity
-
Isabel Rodà de Llanza. Catedràtica Honorària d'Arqueologia, UAB. Membre de l'ICAC, (grup ArPA)
- Museu Egipci de Barcelona
Editorial Destino (Grup 62), dintre de la col·lecció de petit format L’Àncora número 272, ha publicat el llibre d’aquest títol. En curts capítols ofereix reflexions sobre la cultura romana i el seu pes en el nostre món quotidià.
En aquesta xerrada al Museu Egipci es pretén comunicar d’una manera accessible i entenedora aspectes diversos, i no sempre prou coneguts per a tothom, que permeten enllaçar amb aspectes que ens són ara força familiars i que de vegades pensem que hem inventat fa molt poc. La petja cultural que hem heretat del món romà és ben vigent. Van crear la primera globalització establint un imperi multiètnic, amb llengües vehiculars: el grec, principalment a Orient, i el llatí que es va convertir en el que podríem comparar amb l’anglès d’avui dia. Van posar en circulació un sistema monetari únic, com l’euro actual, i tenien un mercat que abastava tot l’imperi i un dret ben avançat per al seu temps, base del nostre. Sabien gestionar el reciclatge, les escombraries i els envasos sense retorn.
Eren habituals el biquini, les illes de vianants i la limitació de circulació, el servei de bombers, les piscifactories, l’arquitectura prefabricada… Tenien idees clares sobre l’ecologia i el medi ambient, les eleccions i els candidats, les pandèmies i com anomenar el temps. Els cracs econòmics i el canvi climàtic no els van ser aliens. Coses tan nostres com els calçots, el vi, l’afany boletaire o la barretina troben també el seu parió al món romà. Una forta herència cultural que evidencia la necessitat de no menysprear el món clàssic. Encara emprem un llatí evolucionat per a comunicar-nos.