08-04-2024 La fi del món clàssic? Re-visitant l'assassinat d'Hipàtia d'Alexandria a través de l'iconoclasme copte (s. IV-V)

    • Dra. Ariadna Guimerà Martínez

      Doctora en Història Antiga i Arqueologia Clàssica. Investigadora postdoctoral al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IMF-CSIC)

    • Museu Egipci de Barcelona
    • 8 de avril de 2024 à de 19.00 a 20.30

Un calorós mes de març de l'any 415 dC, es va produir l'assassinat de la filòsofa neoplatònica i científica Hipàtia d'Alexandria a mans d'una turba enfervorida de cristians. Per molts, aquesta data marca el final d'una era amb la desaparició de la cultura clàssica i l'ascensió de la creu com a punt de partida de la mal anomenada edat de la penombra. Però, fou realment així? La desaparició d'Hipàtia va suposar efectivament la fi del món clàssic? Per resoldre aquesta incògnita farem un viatge fascinant a l'antiga capital ptolemaica, Alexandria, per endinsar-nos als orígens del procés iconoclasta copte i als primers enfrontaments acarnissats entre les comunitats cristianes i paganes d'Egipte. Tan sols un es podia alçar amb la victòria i el premi era el control religiós del territori.