07-04-2021 ACTIVITAT ONLINE: Les pandèmies a la Roma antiga: la pesta Antonina i la crisi del model urbà (segle II dne)
-
- Lecture about Classical antiquity
-
DR. ORIOL OLESTI
Professor titular d’Història Antiga, Departament Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana, UAB
- Fundació Arqueològica Clos
AVÍS:
LES PLACES PER ASSISTIR PRESENCIALMENT A AQUESTA CONFERÈNCIA ESTAN EXHAURIDES.
EN CAS DE QUE JA T'HI HAGUESSIS INSCRIT, NO HAS DE FER RES. SENZILLAMENT PERSONAR-TE AL MUSEU EGIPCI DE BARCELONA EL DIA I L'HORA INDICATS MÉS AMUNT.
EN CAS DE QUE T'HAGIS QUEDAT SENSE PLAÇA, T'OFERIM LA POSSIBILITAT DE SEGUIR LA CONFERÈNCIA ONLINE; NOMÉS HAS D'INSCRIURE'T PERQUÈ NOSALTRES T'ENVIEM LA CONNEXIÓ TELEMÀTICA.
Tot i que els episodis de malalties i d’epidèmies (pestis en llatí) eren habituals a la Roma antiga, fou en època dels Antonins, a partir de mitjan segle II dne, quan aquestes assoliren uns nivells de virulència tan elevats que transformaren profundament la societat i l’economia romana. El despoblament i la crisi econòmica afectà a molts centres urbans, entre ells la mateixa Roma, causant la mort no només entre les classes populars sinó també entre les elits (els emperadors Luci Ver i el mateix Marc Aureli moriren de la malaltia).
Fins fa pocs anys, l’abast d'aquestes epidèmies havia estat només valorat a partir de les descripcions dels autors antics, però darrerament diversos tipus d’estudi (des de l’arqueologia forense fins els estudis de poblament, passant per les anàlisis paleo-ambientals) han permès documentar arqueològicament aquests esdeveniments, posant de manifest el veritable abast d’aquest fenomen tan traumàtic. La Roma imperial es demostrà feble i vulnerable davant d’un atac tan inesperat...
🚩 LA CONFERÈNCIA SERÀ PRESENCIAL SEMPRE QUE AIXÒ SIGUI POSSIBLE.