19-04-2023 Història, arqueologia i colonialisme al Pacífic occidental un recorregut pel passat colonial espanyol de les illes Mariannes

  • Finished
    • Lecture about Achaelogy
    • Dra. Verónica Peña Filiu. Doctora en Història per la Universitat Pompeu Fabra, membre del Projecte ABERIGUA, Arqueología del Contacto Ibérico y Colonialismo en Guam

    • Museu Egipci de Barcelona
    • 19 of april of 2023 to 19.00

Les illes Mariannes són un arxipèlag del Pacífic occidental amb una llarga història de colonialisme. Des del segle XVII, els seus habitants indígenes, els chamorus, han experimentat l’arribada i conquesta successiva de diferents potències occidentals i asiàtiques, que han marcat la trajectòria política, sociocultural, econòmica i ecològica del seu territori. La primera experiència colonial es va produir amb la incorporació de les illes a la monarquia hispànica a mitjans del segle XVI i la posterior colonització efectiva a partir de 1668. D’aquesta manera, les Mariannes van esdevenir la primera colònia europea d’Oceania i van romandre part de l’Imperi espanyol fins al 1898, quan van ser cedides als Estats Units i Alemanya en el context de la Guerra Hispano-estatunidenca. 

La inserció de les Mariannes dins del sistema imperial espanyol va tenir un fort impacte en la forma de vida precolonial dels chamorus. Missioners i autoritats civils van intentar transformar totes aquelles pràctiques culturals que consideraven “incivilitzades”, des de la sexualitat fins a l’alimentació, la socialització dels infants o la religió. Les conseqüències d’aquest procés de cristianització i hispanització van deixar una profunda empremta que és del tot visible avui dia, especialment a Guam, l’illa més gran de l’arxipèlag. Així mateix, la integració de les illes al sistema econòmic imperial com a punt clau del subministrament del Galió de Manila va comportar importants canvis demogràfics, econòmics i ecològics.

En aquesta xerrada veurem el potencial que ofereix la combinació de la informació procedent del registre arqueològic i dels documents històrics per copsar la complexitat del passat colonial espanyol de les illes Mariannes i reconstruir l’experiència dels chamorus. Examinarem també com l’aplicació de nous marcs teòrics, proposats pels estudis postcolonials, feministes i de gènere, han permès aproximar-nos a aquest procés de colonització singular que, fins fa aproximadament dues dècades, havia despertat un interès limitat dins de la historiografia espanyola.

[Totes les conferències de Club s'ofereixen simultàniament en format en línia i presencial]