19-09-2022 Gran Zimbabwe, la ciutat de pedra

  • Finished
    • Lecture about History
    • Dr. Eric Garcia Moral, especialista en Història d'Àfrica

    • Museu Egipci de Barcelona
    • 19 of september of 2022 to 19.00

A l’interior de Zimbabwe, a una àrea de gairebé 800 hectàrees a l’altiplà situat entre els rius Limpopo i Zambezi, trobem les ruïnes d’una gran ciutat de pedra. El misteri al voltant d’aquest indret, anomenat Gran Zimbabwe, ha alimentat multitud de llegendes des de l’època medieval. Però no va ser fins al segle XIX quan va passar a l’escenari internacional. En 1871, un geòleg alemany, intrigat per rumors i misteris que circulaven entre missioners, caçadors i buscadors de fortuna, va arribar a les ruïnes i no va  tenir dubtes: la ciutat de pedra era el palau de la llegendària Reina de Saba. La teoria aviat va arrelar a Europa perquè atribuïa a un poble estranger la creació d’aquelles magnífiques ruïnes, reforçant la superiorat blanca sobre les poblacions negres, a les quals no es considerava capaces de construir grans estructures. A partir d’aleshores, Gran Zimbabwe va atreure l’atenció de saquejadors… però també d’arqueòlegs, i a poc a poc, a mesura que passaven els anys, es van acceptar els seus orígens africans. 

Les ruïnes de Gran Zimbabwe són el testimoni d’una civilització perduda abans de l’arribada dels europeus. Gràcies a l’arqueologia, avui sabem que Gran Zimbabwe va formar part del comerç a llarga distància de l’Oceà Índic durant els segles XI-XV. S’han trobat objectes procedents de Xina o Persia i també or i monedes àrabs. Per altra banda, al voltant de la ciutat van viure més de 10.000 persones que, més enllà de les activitats mercantils, es dedicaven a l’agricultura i la ramaderia.

En aquesta xerrada veurem el que ens diu l’arqueologia sobre les ruïnes d’una ciutat que probablement va ser la més gran al sud del Sàhara durant tres segles. Parlarem de Gran Zimbabwe, del seu descobriment, de les seves estructures, dels seus orígens, de les llegendes que l’envolten i de la història que s’amaga al darrere.