26-04-2022 De la protecció de la casa a la cura de la comunitat: rituals domèstics a la Sicília occidental, s. VIII-VI a.C.

  • Finished
    • Lecture about Achaelogy
    • Dra. Meritxell Ferrer. Investigadora postdoctoral, Universitat Pompeu Fabra. Membre del Grup de Recerca d'Arqueologia Mediterrània: Connexions, Materialitats i Escriptura de la UPF (GRACME)

    • Museu Egipci de Barcelona
    • 26 of april of 2022 to 19.00

La recent incorporació de la perspectiva de gènere als estudis històrics ha permès mostrar un passat molt més ric, alhora que complex, respecte a aquell presentat per les lectures tradicionals altament androcèntriques. De fet, l’entrada de mirades feministes a l’estudi de l’Antiguitat ha possibilitat donar veu a alguns dels actors històrics sovint silenciats -com són les dones-, així com incidir en la recerca de certes temàtiques habitualment desateses, com són les activitats domèstiques.

En aquesta xerrada recuperarem l’agència de certes dones sicilianes -tant gregues, fenícies com locals- que, a través de la realització de certes accions rituals en els seus àmbits domèstics buscaren no només tenir cura de les seves pròpies cases, sinó també l’èxit i el benestar de la seva pròpia comunitat.

IMPORTANT:

Aquesta conferència és híbrida, és a dir, s'oferirà simultàniament en format PRESENCIAL i ONLINE.

En cas de que optis per seguir-la ONLINE, cal que ho indiquis en el moment de fer la reserva a l'apartat d'Observacions, senzillament escrivint-hi la paraula "ONLINE".