Els dimonis del nord: els víkings i les fronteres de la Cristiandat de l’Alta Edat Mitjana

 • Finished
  • Lecture about History
  • DR. ALEJANDRO MARTÍNEZ GIRALT

   Doctor en Història Medieval per la UdG

  • Fundació Arqueològica Clos
  • 29 of january of 2020 to 19 h

L’any 796 saltà la notícia que el monestir anglo-saxó de Lindisfarne havia estat destruït per saquejadors escandinaus. Aquell fet indicava que les poblacions de l'Europa cristiana s'haurien d'anar acostumant a patir atacs cada vegada més freqüents. A mitjan segle IX, les incursions nòrdiques arribaren a amenaçar París, i, fins i tot, Constantinoble. Als descendents de Carlemany, la incapacitat de combatre-les de manera eficaç els féu perdre autoritat davant dels seus súbdits.

Pels emperadors bizantins, en canvi, les bandes invasives es convertiren aviat en una excepcional font de reclutes per a les unitats d'elit dels seus exèrcits. Però qui eren aquells bandits? Què els impulsava a sumar-se a les anomenades expedicions pirates o “vikingues”? I, sobretot, quin impacte van tenir la seva aparició i les seves accions sostingudes sobre les potències cristianes de l'època?

Amb la present conferència es vol donar resposta a aquestes i altres preguntes sobre l'encara avui fascinant passat dels víkings.

This space uses cookies. If you continue to browse we shall consider this use acceptance the use of cookies. Receive more information.