Esborranys d’Espanyes possibles: el tauler polític cristià a terres hispàniques entre els segles VIII i XII

  • Finished
    • Lecture about History
    • DR. ALEJANDRO MARTÍNEZ GIRALT

      Doctor en Història Medieval per la UdG

    • Fundació Arqueològica Clos
    • 6 of may of 2019 to 19h

En el mapa polític hispànic de mitjan segle XIII, Castella era ja la potència cristiana dominant. Tanmateix, la posició que havia assolit estava molt lluny de ser el resultat d’una evolució natural i lògica. Nascuda com un comtat fronterer, a la llarga Castella va sortir beneficiada d’uns repartiments de territoris que les dinasties governants decidien segons les circumstàncies.

El mateix es pot dir de l’Aragó, i, fins a cert punt, dels seus aliats de Barcelona. Altres actors polítics, en canvi, varen quedat eclipsats, no sense haver tingut abans la possibilitat també de –diguem-ho així– “esbossar” els seus propis mapes.

Mentre elaboraven els esborranys, regnes i comtats s’afanyaven també a construir-se passats a mida. Aquesta conferència vol mostrar com va anar variant el tauler polític hispànic cristià dels primers segles de la mal anomenada “Reconquesta”, per què van triomfar unes opcions i no unes altres, i, en darrer terme, com la propaganda permeté legitimar i consolidar diferents Estats.