07-06-2021 ACTIVITAT HÍBRIDA: La “capsa” de Pandora, les Anthesteria i els esperits del vi

 • nuevo
  Finalizado
  • Conferencia sobre Mundo Clásico
  • PROF. JORDI GARCÉS
   Diplomat en Egiptologia. Divulgador dels grans enigmes llegats pel Món Antic

  • Fundació Arqueològica Clos
  • 7 de junio de 2021 a las 19.00

A la teogonia coneguda amb el títol d’Els treballs i els dies, Hesíode ens relata al bell mig del segle VII aC la revenja de Zeus contra la raça humana. L’encisadora Pandora, malgrat les advertències de no acceptar cap tipus de regal el dia del seu esposori amb un germà de Prometeu, Epimeteu, rebé de part dels déus una estranya capsa (pyxis) o potser àmfora (pithoi), d’una bellesa incomparable. Ara bé, Pandora fou advertida de que rebia aquest present amb una condició prou concisa: mai no hauria de tenir la temptació d’obrir-la…

Segles més tard, cap a l'any 1580, l'humanista Lilius Giraldus de Ferrara dirà que aquell recipient era, en realitat, el guardià d’una poderosa màgia, tot convertint-se en el centre de la recerca dels alquimistes des de l’època del Renaixement fins avui dia. Actualment, encara algunes tradicions commemoren aquest mite i les seves conseqüències. Un cop més, esbrinarem què hi ha de cert en tot plegat.

IMPORTANT:

Aquesta conferència és híbrida, és a dir, s'ofereix simultàniament en format PRESENCIAL i ONLINE.

En cas de que optis per seguir-la ONLINE, cal que ho indiquis en el moment de fer la reserva a l'apartat d'Observacions, senzillament amb la paraula "ONLINE".