26-11-2022 Visita guiada al Castillo de Montjuïc

  • Finalizado
    • Visita sobre Historia
    • Prof. Oriol Achón. Membre de l'expedició arqueològica del Museu Egipci de Barcelona

    • Castillo de Montjuïc
    • 26 de noviembre de 2022 a las 10 a 13:30 h

El Castell de Montjuïc de Barcelona és un enclavament militar que serví per defensar i controlar la ciutat de Barcelona des d’època moderna (Segle XVII) fins a mitjans del segle XX.

En aquest indret hi ha documentada la presència d’una torre de senyals, farell o atalaia, des de l’any 1074. Al voltant d’aquesta torre es bastí un primer fortí en el context de la Guerra dels Segadors, l’any 1640, millorat per enginyers francesos el 1641. Resistint l’atac de les tropes castellanes en la batalla de Montjuïc el 26 de gener de 1641. El 1651 es construí un nou fortí. A les darreries del segle XVII, 1694, s’amplia el recinte i es crea el Castell de Montjuïc. Aquest fou una peça clau en l’aixecament i defensa de la ciutat de Barcelona el 1714.

L’any 1751 Martín de Cermeño, enginyer militar projectà l’actual castell de Montjuïc, que es construí fins al 1779. Des de finals del segle XVIII fins a l’actualitat el castell de Montjuïc manté la mateixa estructura i actualment és un equipament cultural.

La proposta de visita inclou, conèixer el Castell de Montjuïc, visitant els baluards de Sant Carles i Santa Amàlia, on veurem com s’estructuren i evolucionen les defenses del castell, així com l’indret des d’on fou bombardejada Barcelona l’any 1842. El cos de Guàrdia, on veurem l’antiga cisterna d’aigua. El Quadrat o pati d’armes on es disposen al seu voltant tot de dependències, el terrat del Castell i la Torre de senyals. Igualment, visitarem els calabossos, que foren ocupats en el transcurs de la Guerra civil, per presoners del bàndol nacional i del bàndol republicà, on podrem observar una important mostra de grafits realitzats per presoners. Visitarem les antigues casernes, incloent-hi l’espai on se celebrà el judici sumaríssim al president de la Generalitat Lluís Companys. Seguirem la visita pel fossat de Santa Eulàlia, visitant el temple a l’aire lliure erigit l’any 1939, i completarem la visita retornant al punt d’accés inicial.