Va ser la sífilis venèria una malaltia impostada per Colom?

 • Finalizado
  • Conferencia sobre Historia
  • DR. ALBERT ISIDRO

   Traumatòleg de l’Hospital Universitari Sagrat Cor de Barcelona. Paleopatòleg

  • Fundació Arqueològica Clos
  • 31 de mayo de 2018 a las 19h

Aquesta és una pregunta que sovint sorgeix al declarar-se a Europa, als albors del segle XVI, una epidèmia de sífilis maligna. Ara bé, la sífilis (o treponematosi) és una malaltia ja present a àmplies zones d’Europa abans del Descobriment. Ho sabem sobretot per l’afectació característica a la zona més externa dels ossos, diferent a la lepra i la tuberculosi.

Tothom li volia posar el nom d’algú altre, així que es va dir el ‘Mal de Venècia’, el ‘Mal de Nàpols’, el ‘Mal francès’ i el ‘Mal espanyol’. Amb tota probabilitat, el treponema pallidum, l’agent causant de la malaltia, patí una mutació a l’entrar en contacte amb el Nou Món i després fou novament importat cap a Europa, on ràpidament es propagà causant grans estralls.

El nostre grup de recerca de la UAB va caracteritzar molecularment el primer cas de sífilis congènita (venèria) en un infant trobat a Huelva pocs anys després del retorn d’Amèrica de les primeres naus espanyoles, aconseguint afegir un maó més a la retorçada història d’aquesta malaltia.