06-04-2022 Una Història de samurais, amb H majúscula

 • Fin
  • Dr. Jonathan López Vera

   Doctor en Història Japonesa per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Màster en Història del Món per aquesta mateixa universitat i Graduat en Estudis de l'Àsia Oriental per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

   Investigador UPF amb contracte Margarita Salas a la UAB, ha impartit classes a la Universitat de Barcelona (UB) i a la UPF, i ha donat conferències o participat en congressos a Espanya, Japó, Panamà, Cuba, França, o Romania. És autor del llibre Historia de los samuráis (Satori, 2016 / Alianza, 2021), publicat en anglès com A History of the Samurai (Tuttle, 2020), i de Toyotomi Hideyoshi y los europeos. Portugueses y castellanos en el Japón samurái (Edicions de la Universitat de Barcelona, 2021). És autor també del web HistoriaJaponesa.com, en funcionament des de 2011, així com coeditor de la revista acadèmica Asiadémica

  • Museu Egipci de Barcelona
  • 6 de avril de 2022 à 19.00

Què hi ha de cert en allò que sabem –o creiem saber– sobre els samurais? Quina és la seva veritable història? En aquesta xerrada repassarem més de mil anys de la història d'aquesta casta de guerrers, des de la seva aparició gradual durant la segona meitat del primer mil·lenni fins a la seva desaparició oficial a la fi del segle XIX. Un relat veraç, basat en fets, bibliografia i documents històrics, allunyant-nos de la part llegendària i mítica –sens dubte molt interessant i atractiva–, sense confondre-la amb la realitat, que ja és prou apassionant per si mateixa.

Veurem l'evolució d'aquests guerrers, alguns dels fets més importants de la seva història –com els intents d'invasió del Japó per part dels poderosos mongols o les seves guerres civils de més d'un segle de durada–, i coneixerem a alguns personatges especialment rellevants, samurais reals que s'han fet un lloc dins de la història –com Toyotomi Hideyoshi o Saigō Takamori. També veurem d'on va sortir el mite samurai, i el seu suposadament mil·lenari codi de l'honor. En definitiva, parlarem de tot el necessari per a conèixer i entendre aquesta apassionant figura, la d'aquests mítics guerrers, i tot el que els envolta, des d'un punt de vista rigorosament històric i fonamentat, però sempre amè i motivador.

IMPORTANT:

Aquesta conferència és híbrida, és a dir, s'oferirà simultàniament en format PRESENCIAL i ONLINE.

En cas de que optis per seguir-la ONLINE, cal que ho indiquis en el moment de fer la reserva a l'apartat d'Observacions, senzillament escrivint-hi la paraula "ONLINE".