La noblesa medieval... per què estudiar-la?

  • Fin
    • PROF. DR. ALEJANDRO MARTÍNEZ GIRALT

      Doctor en Història Medieval per la UdG. Especialista en noblesa medieval

    • Fundació Arqueològica Clos
    • 11 de octobre de 2017 à 19h

Orgullosos. Capritxosos. Indomables. Violents. Explotadors. Injustos. Així solem imaginar els nobles de l’Edat Mitjana, els grans senyors feudals tan aficionats a desafiar l'autoritat dels monarques. La mala premsa de la noblesa medieval l'ha convertit en l'antítesi de l'Estat almenys fins al segle XIV.

Més encara, en l'intent de reivindicar l'estudi dels sectors socials explotats per la noblesa, s'ha acabat fent història dels dominis senyorials tot obviant els seus propietaris. D'aquesta manera, ens hem allunyant de la realitat d'un grup social que era molt més complex i variable del que generalment es pensa.

Un grup social, la noblesa, que, a més, tingué un paper protagonista en la construcció de les societats feudals i de l'anomenat "Estat modern". I que, per molt que sorprengui, va arribar fins i tot a negociar amb els sotmesos a la seva senyoria.

La present xerrada vol ser una reflexió sobre aquests i d'altres aspectes relacionats amb el llegat social i polític de la noblesa medieval.

Ce site utilise des cookies. En poursuivant votre navigation, vous acceptez l’utilisation de cookies. Obtenir plus d’information.