Aquella “terrible” Edat Mitjana

 • nuevo
  Finalizado
  • Conferencia sobre Historia
  • DR. ALEJANDRO MARTÍNEZ GIRALT
   Doctor en Història Medieval per la UdG

  • Fundació Arqueològica Clos
  • 18 de octubre de 2018 a las 19h

Dins la mentalitat occidental sembla que la Història hagi de ser una línia que vagi de menys a més, del grau més baix del primitivisme al més alt de civilització.

En aquesta concepció d’una Història que evoluciona (suposadament per a bé de la Humanitat), l’època medieval sol tenir un una funció reservada: la d'ase dels cops. Així, tendeix a ser bastant habitual que els actes de violència extrema i el recurs a la tortura siguin qualificats de “medievals”. Com si l’Edat Mitjana fos el bany de sang històric per antonomàsia i la violència una anomalia del present, sense parar atenció al fet que aquesta última és un tret característic de l’ésser humà i no exclusiu d’un període històric concret.

El mateix es pot dir de la persecució ideològica, del fervor religiós en general i del poder de l’Església en particular. També de la manca de raonament científic, de l’anarquia política o de l’arbitrarietat legal.

Amb aquesta ponència volem plantejar una reflexió no només sobre l’origen de la visió negativa de l’Edat Mitjana, sinó sobre com percebem el passat en general i com el que en creiem saber està en realitat molt determinat pel moment en què vivim.

Este sitio web utiliza cookies. Si continuas navegando consideramos que aceptas su uso. Obtener más información .